Zespół
Lider: Honorata Brzytwa –nauczyciel przedmiotów zawodowych w klasach KUCHARZ
w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Lipkach Wielkich.
Uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej KUCHARZ w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Lipkach Wielkich
-Daria Kurasik kl. III
-Kamil Trusiak kl. III
-Sebastian Kamiński kl. III
Opis szkoły i zespołu.
Zespół stanowią uczniowie z niepełnosprawnością umysłową w stopniu lekkim ,którzy w tym roku kończą edukację. Uczniowie poza niepełnosprawnością borykają się z innymi schorzeniami (cukrzyca, padaczka).Dla tych uczniów wzięcie udziału w konkursie jest niepowtarzalnym i jedynym wydarzeniem .Bardzo się zaangażowali w poszukiwaniu pomysłu na potrawę historyczną i jej przygotowanie. W związku z tym, że jesteśmy „Szkołą o zielonych płucach” usytułowaną w Puszczy Nadnoteckiej objętej obszarem „NATURA 2000” potrawy związane z lasem i z borowikami są nam bliskie sercu.
Placówka jest szkołą z tradycjami i w tym roku obchodziliśmy 55 lecie jej istnienia. Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz kształci absolwentów od 1999 roku. Jesteśmy małą placówką, w której na różnych poziomach naukę kontynuuje około 60 wychowanków. Wszyscy jesteśmy jak jedna wielka rodzina. Kształcimy młodzież tylko w zawodzie kucharz. Klasy są pojedyncze i nieliczni uczniowie ,ze względu na skomplikowane sytuacje życiowe, kończą szkołę zawodową i zdobywają zawód. Wzięcie udziału w konkursie było wydarzeniem szkolnym. Wszyscy nam kibicowali, oglądali i próbowali naszą potrawę. Trzymają za nas kciuki .Jak nam poszło zobaczymy
POTRAWA HISTORYCZNA
„GULASZ Z SZYNKI DZIKA Z BOROWIKAMI I GRUSZKĄ”
4 porcje
400g szynki z dzika
100g masła klarowanego
1 litr wody
300g krojonych borowików firmy MAKRO Chef
2 cebule
10 ząbków czosnku konserwowego firmy MAKRO Chef
2 połówki gruszek w lekkim syropie firmy MAKRO Chef
10 śliwek suszonych firmy MAKRO Chef
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka jałowca
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
sól morska firmy MAKRO Chef
pieprz do smaku
WYKONANIE
- Mięso umyć i pokroić na grubą kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć mięso aż będzie rumiane z każdej strony.
- Przełożyć do garnka podlać 1 litrem wody .
- Cebulę pokroić w dużą kostkę a czosnek w cienkie plasterki. Dodać do mięsa.
- Posolić sola morską ,zmniejszyć ogień do minimum i gotować 2 godziny.
- Dodać pokrojone borowiki i przyprawy: majeranek ,tymianek, jałowiec, rozmaryn.
- Gotować 10 minut.
- Dodać gruszki pokrojone na cząstki i 10 suszonych śliwek.
- Podusić jeszcze 8-10 min aby nie rozgotowały się gruszki.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania : 2 godziny 30 minut.
Gulasz z szynki dzika z gruszkami i borowikami podano z ziemniakami gotowanymi w skórkach i surówką z kapusty czerwonej.
Honorata Brzytwa