Konkurs “Wyzwanie Makro Chefa”

Zespół

Lider: Honorata Brzytwa –nauczyciel przedmiotów zawodowych w klasach KUCHARZ

w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Lipkach Wielkich.

Uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej KUCHARZ   w Specjalnym Ośrodku    Szkolno-Wychowawczym w Lipkach Wielkich

-Daria Kurasik   kl. III

-Kamil Trusiak  kl. III

-Sebastian Kamiński  kl. III

Opis szkoły i zespołu.

Zespół stanowią uczniowie z niepełnosprawnością umysłową w stopniu lekkim ,którzy w tym roku kończą edukację. Uczniowie poza niepełnosprawnością borykają się z innymi schorzeniami (cukrzyca, padaczka).Dla tych uczniów wzięcie udziału w konkursie jest niepowtarzalnym i jedynym wydarzeniem .Bardzo się zaangażowali w poszukiwaniu pomysłu na potrawę historyczną i jej przygotowanie. W związku z tym, że jesteśmy „Szkołą o zielonych płucach” usytułowaną w Puszczy Nadnoteckiej objętej obszarem „NATURA 2000” potrawy   związane z lasem i z borowikami są nam bliskie sercu.

Placówka jest szkołą z tradycjami i w tym roku obchodziliśmy 55 lecie jej istnienia. Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz kształci  absolwentów od 1999 roku. Jesteśmy małą placówką,  w której na różnych  poziomach naukę kontynuuje  około 60 wychowanków. Wszyscy jesteśmy jak jedna wielka rodzina.  Kształcimy młodzież tylko w zawodzie kucharz. Klasy są pojedyncze i nieliczni uczniowie ,ze względu na skomplikowane sytuacje życiowe, kończą szkołę zawodową i zdobywają zawód. Wzięcie udziału w konkursie było wydarzeniem szkolnym. Wszyscy nam kibicowali, oglądali i próbowali naszą potrawę. Trzymają za nas  kciuki .Jak nam poszło zobaczymy

POTRAWA HISTORYCZNA

„GULASZ Z SZYNKI DZIKA Z BOROWIKAMI I GRUSZKĄ”

4 porcje

400g szynki z dzika

100g masła klarowanego

1 litr wody

300g krojonych borowików firmy MAKRO Chef

2 cebule

10 ząbków czosnku konserwowego firmy MAKRO Chef

2 połówki gruszek w lekkim syropie firmy MAKRO Chef

10 śliwek suszonych firmy MAKRO Chef

1 łyżeczka majeranku

1 łyżka jałowca

szczypta tymianku

szczypta rozmarynu

sól morska firmy   MAKRO Chef

pieprz do smaku

WYKONANIE

  • Mięso umyć i pokroić na grubą kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć mięso aż będzie rumiane z każdej strony.
  • Przełożyć do garnka podlać 1 litrem wody .
  • Cebulę pokroić w dużą kostkę a czosnek w cienkie plasterki. Dodać do mięsa.
  • Posolić sola morską ,zmniejszyć ogień do minimum i gotować 2 godziny.
  • Dodać pokrojone borowiki i  przyprawy: majeranek ,tymianek, jałowiec, rozmaryn.
  • Gotować 10 minut.
  • Dodać gruszki pokrojone na cząstki i 10 suszonych śliwek.
  • Podusić jeszcze 8-10 min aby nie rozgotowały się gruszki.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Czas przygotowania : 2 godziny 30 minut.

Gulasz z szynki dzika z gruszkami i borowikami  podano z ziemniakami gotowanymi w skórkach i surówką  z kapusty czerwonej.

                                                                                                    Honorata Brzytwa