Kulinarna Sztafeta Pokoleń „KAZIUKI” 2019

W dniu 05.03 uczniowie klasa III zawodowej składzie: Daria Kurasik, Sebastian Kamiński i Kamil Trusiak  brali udział w Kulinarnej Sztafecie Pokoleń w ramach KAZIUKÓW 2019 w Zespole Szkół nr 14 w Gorzowie Wlkp. Celem zmagań kulinarnych było przygotowanie potrawy wileńskiej. Nasza drużyna wykonała kibiny czyli pierożki pieczone z ciasta. Pozostałe drużyny miały kołduny i cepeliny. Potrawy były smaczne i kucharze dobrze poradzili sobie z ich przygotowaniem Podsumowaniem była biesiada i spotkanie z przedstawicielami Miłośników Wileńszczyzny i władzami szkół gospodarzy i gości. Na pamiątkę otrzymaliśmy książkę kulinarną kuchni wileńskiej, z której miłośnicy  łatwych, tanich i smacznych dań mogą czerpać inspiracje.

Honorata Brzytwa